Bahagian Industri Asas Tani (IAT)

Selamat Datang ke Laman Info Bahagian Industri Asas Tani, Jabatan Pertanian Negeri Kedah

4:06 AM

PERKHIDMATAN

PENGENALAN

  • Program ini diberi penekanan oleh Pemimpin Negara.
  • Bersifat pulangan cepat.
  • Mempunyai nilai tambah yang tinggi.
  • Berupaya memberi pendapatan lumayan kepada pengusaha.
TUJUAN
  • Melahirkan ramai usahawan
  • Meningkatkan pendapatan petani/pengusaha melalui aktiviti nilai tambah terutama mereka yang berpendapatan < RM 1,000 bersih sebulan.
  • Menambah nilai kepada bahan mentah tempatan
  • Mewujudkan aktiviti perniagaan hiliran dan bukan hiliran di sepanjang rantaian nilai.
STRATEGI DAN PENDEKATAN
  • Menyediakan infrastruktur .
  • Memperluaskan skop produk
  • Mempercepatkan pembangunan industri melalui pemberian geran dan pinjaman peralatan/mesin.
  • Meningkatkan kemahiran, pengetahuan dan kepakaran pembimbing dan usahawan asas tani.
  • Meningkatkan penggunaan teknologi dan penggunaan bahan mentah tempatan.
  • Meningkatkan keberkesanan 'Supply Chain Management'.
  • Memperluaskan ruang pasaran produk usahawan dan jenama WANIS.
KOMPONEN PROGRAM
  • Pemprosesan Makanan
  • Pembangunan Kraftani
  • Perkhidmatan dan Produk Sampingan Asas Tani.
  • Pembangunan Produk & Kawalan Mutu.
  • Promosi & Pengedaran Produk
  • Pembangunan Industri Asas Tani
  • Pembangunan Agro Perlancongan di KPW Jaya
  • Pembangunan Agro Perlancongan di Pusat Pertanian
PEMPROSESAN MAKANAN
Menyediakan bahan binaan bagi manaiktaraf bengkel,peralatan dan mesin untuk meningkatkan produktiviti dan kualiti produk.

Tumpuan
  • Peningkatan kualiti, produktiviti pengalaman GHP/GMP dan daya saing.
  • Produk berasakan kehendak pasaran (market driven).
 Pendekatan
  • Pembangunan Secara Cluster
  • Pembangunan Zon Pemprosesan Makanan
  • Penubuhan Pusat Inkubator
  • Penubuhan Pusat Aprentis
  • Peningkatan Projek Sediada
     Geran dan pinjaman seperti berikut disediakan untuk meransangkan IAT



  • Pusat Aprentis - untuk golongan miskin (pendapatan akan apre  mengandungi mereka pejabat pemprosesan peralatan pusat tanah tiada untuk yang

  • Pusat Inkubator - untuk bekas pelatih PBU. Pusat Inkubator akan didirikan di dalam kawasan pejabat atau atas tanah kerajaan. Pusat ini akan mengandungi bengkel lengkap dengan peralatan pemprosesan (RM 50,000 - 80,000).
  • Tahap Pengeluaran Usahawan  - Bagi tujuan penyelarasan dan perlaksanaan projek yang lebih berkesan , pengkelasan usahawan telah dibuat mengikut tahap dengan berdasarkan kepada saiz bantuan kepada pengusaha.
Zon Pemprosesan Makanan / Kraf - akan disediakan untuk kemudahan usahawan bagi pemprosesanmakanan atau pun kraf. Premis lengkap dengan peralatan akan disediakan dan sewa dibayar oleh usahawan.




  • Senarai Zon Pemprosesan Mengikut Kluster Tanaman :

    Zon Pemprosesan Nanas di Pontian, Johor
    Zon Pemprosesan Jambu Batu di Batang Padang, Perak
    Zon Pemprosesan Kelapa di Batu Pahat, Johor
    Sabak Bernam, Selangor dan Bagan Datoh, Perak
    Zon Pemprosesan Durian di Perak, Johor, Kelantan dan lain-lain.                                                  
    Zon Pemprosesan Roselle di Kuala Terengganu, Mersing, Johor dan Kelantan.                              
    Zon Pemprosesan Mangga di Melaka, Perak, Kedah dan Perlis.                                                  
    Zon Pemprosesan Cendawan di    Muar, Johor.                                                                            
    Zon Pemprosesan Ubi Kayu di Kuala Langat dan Sepang, Selangor serta Batu Pahat, Johor


    PEMBANGUNAN KRAFTANI   
    * Menyediakan bahan binaan untuk bengkel * Pinjaman peralatan dan mesin * Mendapatkan khidmat perundingan dari dalam dan luar negara untuk mendapatkan produk yang      mempunyai nilai seni yang tinggi. * Fokus kepada bahan mentah seperti bunga, daun, buah, tanah liat, bahan buangan dan lain-lain.   
    PERKHIDMATAN DAN PRODUK SAMPINGAN ASAS TANI   
     * Menyediakan bahan binaan untuk bengkel * Pinjaman peralatan dan mesin. * Memproses bahan buangan dan memelihara alam. Produk seperti kompos, vermicompost, activated carbon, produk berasaskan kertas, liquid smoke  dan lain-lain.  
    PEMBANGUNAN PRODUK DAN KAWALAN MUTU
      Mengadakan Pusat saringan produk :
  • Menjalankan aktiviti penambahbaikan produk terutama berasaskan bahan mentah tempatan;
  • Melatih pembimbing dan usahawan
  • Aktiviti kawalan mutu;
  • Aktiviti penilaian sensori ; dan
  • Analisis mikrob.
Meningkatkan jaminan kualiti dan keselamatan makanan :
  • GHP / GMP
  • HACCP
Technology prospecting dari dalam dan luar negara

PROMOSI DAN PENGEDARAN PRODUK

Collecting centre di setiap daerah

Pasaran baru melalui :
  • Sistem pengedaran - agen pemasaran
  • Penjenamaan - WANIS
  • Promosi & Pengiklanan Produk
  • Peningkatan Persembahan Produk,
  • Pemasaran
           - Sistem vendor
           - Franchais (WANIS Cafe & WANIS Shopp)
           - Payung
           - E-Dagang

Collecting centre di setiap daerah.

Penjualan dan promosi produk di pusat - pusat membeli belah dan hypermarket

Mendapatkan ruang pasaran tambahan melalui Strategic Alliance dengan retailers seperti JUSCO      
  (Sistem Konses)

 PEMBANGUNAN USAHAWAN INDUSTRI ASAS TANI

Pembangunan usahawan baru dan sedia ada melalui kaedah :
   - Latihan enam bulan di Pusat Bimbingan Usahawan (PBU)
   - Program di peringkat sekolah dan lepasan sekolah.
   - Program latihan modular di Pusat Latihan Pertanian.

 PEMBANGUNAN AGRO PERLANCONGAN DI KPW JAYA

Perkhidmatan Agro Perlancongan
   - Program Homestay
   - Kemudahan eko-pelancongan  - pengindahan sungai, air terjun, jungle tracking, mempertingkatkan
     kebudayaan unik, klengkapan, peralatan dan struktur berkaitan.

 PEMBANGUNAN AGRO PELANCONGAN DI PUSAT PERTANIAN

Pusat pertanian yang strategik

Pusat pertanian berfungsi sebagai :
   - Pusat sumber maklumat pertanian
   - Pusat rekreasi pertanian.
   - Pusat tanaman - herba, rempah, buah-buahan.
   - Destinasi pelancongan


 

    |Home